duminică, 27 mai 2007

Vorbele sunt 0

M-am uitat la niste CSI-uri, si am prins un epiosod cu un final destul de interesant dupa parerea mea.
Tipa surdo-muta ii spunea agentului: "As we talk with our hands, you talk with your eyes". Aceasta afirmatie mi-a deschis o multime de intrebari: Surdo-mutii vorbesc prin semne, autistii folosesc desenele, orbii au o legatura cu lumea exterioara prin celelalte simturi, si totusi noi alegem cuvintele. Cum poti sa arati niste sentimente doar rostindu-le??? Cum poate o persoana de langa tine, (nu vorbesc de cazurile in care persoanele nu se vad, din cauza distantei), sa simta ceea ce spui tu. "Te iubesc!!"Spus des, si ca sa fi sigur ca persoana intelege. Niste cuvinte simple, dar oare au vre-o valoare??? DA, au, insa atunci cand in ochi sclipeste o lumina, o steluta mica de bucurie, atunci cand acei ochi sunt tristi, plinide lacrimi din cauza unei certi, pot fi 2000 de cuvinte de nepasare, caci valoarea lor este egala cu 0.

Ochii sunt cheia spre suflet, spre o persoana, ochii sunt glasul interior, ochii spun mai mult decat orice cuvant. Ei cer putine insa spun multe, si totusi noi uitam de multe ori sa aruncam o privire in ochii persoanei cu care vorbim, sa le urmarim sclipirea, se le ascultam soaptele...

De aceea acea afirmatie mi-a redeschis ochii si mi-a aratat ca in lume o privire este indeajuns pentru a intelege o persoana.

"As we talk with our hands, you talk with your eyes"

2 comentarii:

daisy spunea...

Oana, esti pe drumul cel bun, adik ai observat tu ceva, dar hai sa te mai informez 1 pic.

Cand 2 oameni discuta, limbajul verbal (=cuvinte) alcatuieste doar 25% din intreaga comunicare. Restul 75% sunt gesturile nonverbale. Stiu k pare f mare disproportia, dar asa arata studiile...si k sa iti dai seama, sa luam un exemplu: cum ar fi sa iti spuna cineva te iubesc (k tot ai mentionat tu) stand cu spatele la tine si cum ar fi sa ti-o spuna tinandu-te de maini si uitandu-se in ochii tai? E o diferenta f mare.

Dei, conteaza. Dar ochii nu sunt totul. Mincinosii experimentati te pot minti si cand te privesc in ochi, asa k...e relativ :)

Anonim spunea...

superb!absolut superb!!!!nici nu stii cata dreptate ai!!!si in ceea ce priveste faza cu privirea,putini oameni iubesc cu adevarat pt a intelege soaptele unei priviri...trist nu?ar fi insa atat de frumos sa ne umplem privirea cu rasuflarea inimii...