duminică, 24 iunie 2007

un examen al vietii...

Daca pana acum am fost tinuti pe brate, de rude, de prieteni si de profesori, acum incepem sa ne pierdem si acel ultim strop de ajutor. Nu spun ca nu vom mai primi sjutor si de acum in colo, deoarece nici prietenii nici parintii nu ne vor intoarce spatele, insa de acum suntem pusi in fata faptului, de a fi independenti, de a ne forma propria viata.

Ma refer la cei care acum dau bacul. In elvetia numele acestui examen este: "Maturaprufung" ceea ce inseamna "examenul maturitatii". Bacalaureatul pare a fi doar un examen la care tocesti, si stai in fata unor persoane, mai mult sau mai putin batute in cap carora le spui ceea ce ai invatat pe dinafara. Oare chiar asta e??? Eu cred ca nu; eu cred ca este un examen in care dovedesti ca in toti acesti ani ai invatat sa gandesti, ai invatat sa inveti, si sa preiei din multele informatii care ti-au fost oferite ceea ce ai crezut de cuviinta a fi important si folositor. Ai invatat sa te descurci, iar trecand de acest examen esti liber sa iti faci alegerea, o facultate, sau un serviciu, ...

Examenul de bacalaureat este deci doar o treapta, care nu este imposibila, si care iti ofera calificativul, ca esti apt sa te descurci in viata, si ca sti ce te intereseaza, si ce vrei, ca te-ai "maturizat".

Cu ocazia asta vreau sa le urez succes celor care vor incepe saptamana viitoare, si sa ii felicit pe cei care deja au scapat de aceasta grija!!!
(pe cei de la liceul german...)

Niciun comentariu: